Spesialiserer seg på gjødsel til det asiatiske markedet

– Terramarine AS kjøper opp Grønn Vekst As eksportvirksomhet

Minorga gjødsel selges i Vietnam og er laget av blant annet fiskeslam fra Bioreturs kunder. Foto: Grønn Vekst

Terramarine i Vietnam

– I vår tid, med restriksjoner på tilførsel av fosfor på landbruksjord i store deler av Europa ser vi eksport av gjødsel som en del av det grønne skiftet, sier Torleiv Næss Ugland, styreleder i det nye selskapet Terramarine AS.

– Bioretur har siden 2019 samarbeidet med Høst Verdien i Avfall As og Ivar AS om bruk av fiskeslam som en komponent i deres Minorga gjødsel. Denne gjødselen blir bl.a solgt i Vietnam som et alternativ til kunstgjødsel, og bidrar til bærekraftig produksjon av viktige handelsvarer som kaffe og ris.

Terramarine AS skal spesifikt jobbe med eksport av gjødsel til Asia, bl.a basert på norsk fiskeslam fra Bioreturs kunder, forteller Torleiv Ugland.

Målsetting om å bli størst i Asia

– Nå starter tidligere eiere i Høst Verdien i Avfall AS, Torleiv Næss Ugland og Erik Nordgaard, det nye selskapet Terramarine AS. De har kjøpt opp tidligere Høst Asia og vil spisse satsingen på eksport av organiske biprodukter som bl.a inneholder fiskeslam fra Bioreturs kunder. Det store markedet for dette ligger i landbruk i Sørøst-Asia, der behovet for organisk fosfor er stort. – Vi har en målsetting om å bli europas ledende aktør innen eksport av organisk gjødsel til Asia, og oppdrettsnæringen vil være vårt største satsingsområde i tiden fremover, sier Ugland. Norge er kjent for ren natur, høy kvalitet og produksjon av laks, derfor blir også overskuddsbiomassen godt mottatt i markedet der nede.

Ingen endring for Bioreturs kunder

– For våre kunder betyr ikke endringen fra Høst til Terramarine noen form for endring, men vi tror dette kan bety et større og utvidet marked på sikt, sier administrerende direktør i Bioretur Steinar Wasmuth. Utvidet marked er derimot positivt også for våre kunder, og de betaler heller ingenting for transport til eksempelvis Vietnam. Dersom også enda flere oppdrettere velger Bioreturavtalen, er det håp om å få opp skala og dermed også lønnsomheten for den sirkulære delen av verdikjeden. Per i dag går den i beste fall i null, avslutter Wasmuth.

Bildet over illustrerer hvor i verden det er mangel på bl.a fosfor. Klarer vi ikke å snu utviklingen med stor erosjon og forringelse av jord verden over, står vi i fare for å miste selve grunnlaget for matproduksjon. Bruk av naturlig fosforrike råvarer som fiskeslam i gjødsel er nødvendig for å motvirke dette.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Bioretur vil bruke informasjonen du legger til i dette skjema for å komme i kontakt med deg og å gi deg oppdateringer og markedsføring. Vær vennlig å informer oss om hvordan du helst vil høre fra oss:

¨

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.