Sirkulærøkonomi
– Økonomisk og miljømessig bærekraft
På grunn av høyere forbruk og økt populasjon har vi allerede begynt å merke ressursknapphet på enkelte materialer. Det blir stadig viktigere å sørge for at disse materialene er i omløp så lenge som mulig, for på den måten å sikre bærekraftig tilgang på ressurser. For å få et varig grønt skifte må vi tenke økonomisk, etisk og miljømessig bærekraft, en såkalt trippel bunnlinje. I 2019 mottok Bioretur havbruksnæringens internasjonale bærekraftpris, Aquaculture Awards, nettopp fordi trippel bunnlinje er sentralt i alt det vi foretar oss.
Trippelgaranti
Bioretur er den ledende leverandøren av slambehandlingstjenester på markedet og den eneste som har en trippel-bunnlinje-garanti som sikrer at det vi leverer tar hensyn til både mennesker, miljø og økonomisk bærekraft. Vi tror at dersom man glipper på en av disse faktorene, så vil man heller ikke oppnå en varig endring på vei mot en grønnere framtid. Derfor har vi full fokus på alle tre i alt vi gjør. Det skal lønne seg å velge bioreturavtalen.
Fiskeslammet som Bioretur behandler består av fôrrester og avføring fra fisken i oppdrettsanlegget. I slammet finner man både mineraler som fosfor og nitrogen, men også tungmetaller som sink og kadmium. Slammet må derfor igjennom en prosess (se illustrasjon under) før det trygt kan tilføres tilbake til systemet i form av f.eks naturgjødsel. I følge Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ender omtrent 27.000 tonn nitrogen og 9.000 tonn fosfor hvert år i sjøen i form av fiskeslam. Ved å tegne en Bioreturavtale gjør våre kunder noe med dette ved å bidra til mindre sløsing og økt tilgang på ressurser.
Betydelige volumer (Graf til høyre)
Per dags dato er det først og fremst i landbaserte og lukkede oppdrettsanlegg man på en rasjonell måte kan samle opp og foredle slam. Grunnet strengere rensekrav, større fisk på land (postsmolt) samt forventet utvikling med matfisk på land vil vi innen få år snakke om enorme mengder fiskeslam som skal samles opp, behandles, fraktes og foredles.